آموزش نگهداری فیکوس

فیکوس یکی از بزرگترین خانواده گیاهان آپارتمانی است که زمان های بسیاری است که در خانه های ما یافت می شود. این گیاه معمولا به صورت درختچه یافت می شود و در صورت نگهداری و داشتن شرایط مناسب می تواند به درختی بزرگ و تنومند تبدیل شود. فیکوس ها انواع بسیار گوناگونی دارند که می توان به انواعی شناخته شده تر از قبیل بنجامین، آمستل، الاستیکا، لیراتا و … اشاره نمود. ترکیب رنگی سبز و ابلق را هم می توانید با زیبایی هرچه تمام تر در این خانواده شاهد باشید. اگر به دنبال نگهداری از گیاه درختچه مانند هستید و کمی در زمینه گل و گیاه تبحر دارید نگهداری از قیکوس قطعا برای شما آسان خواهد بود.

شرایط نگهداری گل فیکوس

نور:

فیکوس نیازمند نور غیر مستقیم فراوان است. گل فیکوس همواره نیازمند نوری فراوان جهت تشکیل ساقه و شادابی برگ های خود دارد. حتی فیکوس را می توان (در صورت آداپته شدن ) در نور مستقیم خورشید نیز نگهداری کنید. پس همواره بهتر است پر نورترین نقطه خانه را برای فیکوس در نظر بگیرید.

آبیاری:

اکثر واریته های فیکوس نسبت به تنش های آبی مقاوم هستند می توانید آن ها را هر دو یا سه روز در تابستان و هر ده روز یکبار در زمستان آبیاری کنید. البته همیشه به سطح خاک دقت کنید که خشک شده باشد. ممکن است شرایط محیطی شما متفاوت باشد.

خاک:

فیکوس ها عموما خاک غنی وس بک را دوست دارند. می توانید از ترکیب خاک باغچه، پرلیت، ورمی کومپوست (یا حتی کود حیوانی) برای آن استفاده کنید.

رطوبت:

فیکوس نیازمند رطوبت نسبی است می توان برای آن رطوبتی ما بین 10 الی 40 درصد فراهم نمود. بعضی از انواع فیکوس همانند لیراتا و بنجامین نیاز رطوبتی بیشتری نسبت به سایر انواع دارند.

کوددهی:

فیکوس را می توان با کود های حیوانی، ورمی کومپوست، آهن و کود های کامل تغذیه نمود. برای انواع ابلق همیشه باید دقت داشت که کود های این گیاهان باید دارای حداقل مقدار نیتروژن و آهن باشد. اگر در مصرف این عناصر زیاده روی شود رنگ های ابلق گیاه به مرور زمان به سبزی گرایش پیدا می کند.

انواع فیکوس:

فیکوس دارای انواع بسیار گوناگونی است. تنوع را می توان در رنگ ها و شکل برگ ها یافت. برخی دارای برگ های پهن و برخی دارای برگ های کشیده هستند. حتی انواع مختلفی از گیاهان بنسای نیز در این خانواده جای می گیرند. در این مطلب ما به اختصار به معرفی بعضی از این انواع می پردازیم.

فیکوس الاستیکا

یکی از معمول ترین انواع فیکوس موجود در بازار ایران است. این واریته دارای برگ پهن است و در انواع رنگی مختلق تحت عنواین فیکوس سبز، فیکوس شرابی، فیکوس ابلق، فیکوس ببری و … معروف است. نگهداری فیکوس الاستیکا موارد صنتی را نیز در بر می گیرد. از شیره این گیاه در ساخت لاستیک نیز استفاده می گردد و نام آن اشاره به همین موضوع دارد.

فیکوس بنجامین

بنجامین یکی از محبوب ترین انواع فیکوس در بازار است. دارای انواع سبز و ابلق است بسیار نور دوست و رطبوت دوست است و حتی در مناطق شمالی کشور می توان آن ها را در محیط بازی نیز نگهداری نمود. نگهداری فیکوس بنجامین در منزل یا محیط کار، بسیار زیبا و لذت بخش است.

فیکوس آمستل (برگ موزی)

این گیاه که متعلق به جنوب شرقی آسیا، هند و چین است. فرم برگ های این واریته کشیده است و در نوع معمولی و کینگ یافت می شود. نگهداری فیکوس آمستل نیز همانند بنجامین است و ترجیحا رطوبت نسبی و نور را همیشه برای آن فراهم آورید.

فیکوس جنگلی برگ ریز (Ficus  pumila)

این واریته از فیکوس که به فیکوس پیچ نیز مشهور است گیاهی برگ ریز است و حتی خاصیت روندگی نیز دارد. این واریته بومی آسیای شرقی است. بهتر است برای نگهداری فیکوس پیچ و رشد بهتر این گیاه از قیم برای آن استفاده کنید.

فیکوس لیراتا(Ficus lyrate)

یکی دیگر از انواع فیکوس ها فیکوس لیراتا یا فیکوس آفریقایی می باشد. شهرت فیکوس آفریقایی برگ های پهن و فرم خاص آن است. این واریته گرما و رطوبت را بسیار دوست دارد و ترجیحا در صورت تهیه از بخور سرد و یا جزیره برای آن استفاده کنید. نگهداری فیکوس لیراتا ممکن است برای تازه کار ها کمی سخت باشد.

فیکوس بونسای میکروکارپا:

از فکوس ها نیز می توان به عنوان بنسای نیز استفاده نمود. یکی از انواع فیکوس بنسای ، فیکوس میکروکارپا است ک ه دارای برگ های بیضی و تیره است.این گیاه بومی آسیای گرمسیری از جمله سریلانکا، هند، چین و استرالیا است.

تکثیر گیاه فیکوس

فیکوس ها معمولا روش تکثیر یکسانی دارند در بخش زیر تکثیر فیکوس الاستیکا را به عنونا نمونه بررسی می کنیم. برای تکثیر فیکوس الاستیکا، بهتر است گیاهی بالغ را انتخاب کنید و در فصول رشد به شرح زیر اقدام به تکثیر گیاه کنید :

  1. با استفاده از ابزار هرس تمیز، قلمه ای به طول 10 تا 15 سانتی متر را جدا کنید.
  2. تمام برگ‌ها به جز یکی دو برگ بالا را از شاخه جدا کنید. حذف برگ های اضافه انرژی گیاه را برای ریشه زایی حفظ می کند.
  3. فیکوس الاستیکا دارای شیره مخصوص خود است. اجازه دهید ریشه گیاه از قسمت بریده شده خارج شود. بعد از خشک شدن می توانید قسمت بریده شده را به قارچ کش یا چسب هرس آغشته کنید.
  4. یک گلدان مناسب انتخاب کنید که زهکشی بالایی داشته باشد. سایز گلدان ترجیحا کوچک باشد و بستر هم می تواند لیکا یا حتی پرلیت شکری باشد.
  5. پیش از کاشت قلمه فیکوس الاستیکا در خاک، انتهای قلمه را به هورمون ریشه‌زایی آغشته کنید. هرچه قلمه چوبی تر باشد استفاده از هرمون ریشه درصد موفقیت شما را افزایش می دهد.
  6. سپس قلمه را در خاک نیمه مرتوب بکارید.
  7. گلدان را در محیطی سرپوشیده با نوری ملایم قرار دهید و ترجیحا اولین آبیاری را با قارچ کش انجام دهید.

به طور کلی حدود 4 تا 6 هفته زمان لازم است تا قلمه‌ی فیکوس الاستیکا ریشه بزند و بعد از آن از کود های پتاس بالا می توان برای تقویت ریشه گیاه استفاده نمود.

مشکلات فیکوس:

علت آویزان شدن برگ های فیکوس چیست ؟

در ابتدا نور گیاه را بررسی کنید یکی از مهم ترین علت ها کمبود نور گیاه است. گیاه نیازمند نور غیر مستقیم فراوان است

علت توقف رشد فیکوس، بعد از تعویض گلدان چیست ؟

یکی از شایع ترین عوامل برای توقف رشد فیکوس، هوا خوردن ریشه آن است. در هنگام تعویض گلدان باید همواره دقت کنید که ریشه، کمترین هوا را به خود ببیند. همواره دقت کنید که اگر ریشه ها از انتهای گلدان خارج شده اند گلدان بزرگتری را برای فیکوس قرار دهید.

علت ریزش برگ فیکوس لیراتا چیست ؟

فیکوس لیراتا گیاهی نور دوست و رطوبت دوست است حتما بررسی کنید که گیاه نور فراوان و رطوبت نسبی را داشته باشد. ساخت جزیره برای لیراتا می تواند بسیار مفید باشد.

علت ریزش برگ بنجامین چیست ؟

بنجامین خصوصا نوع ابلق آن گیاهی رطوبت دوست و نور دسوت است. حتما گیاه خود را به مکان پر نور تری منتقل کنید همچنین برای تامین رطوبت می توانید از ساخت جزیره و غبار پاشی روزانه استفاده کنید.

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.